måndag 28 september 2015

Mera om att skriva sig till läsning

Jag har nedan skrivit en kort presentation av boken: Att skriva sig till läsning (ASL). Här kommer nu en rapport om en annan bok i samma kategori som jag läst nyligen.

Det är Erika Lövgren och Ann-Christine Forsberg som är författare till boken med namnet: Med datorn som skrivverktyg - vad? hur? Varför? Jag har tidigare läst Erika Löfgrens bok Med datorn som skrivverktyg - språk, motorik och bokstavsformer. Jag trodde först att det var enbart en nyutgåva av den tidigare boken men så var inte fallet. 

Hennes andra bok som hon nu har en medförfattare till baserar sig på en massa olika frågor som de själva ställt sig men även frågor som de fått som handledare och utbildare under många år. I svaren utgår de från Lgr-11 och sina samlade erfarenheter. Boken kan man läsa från början till slut eller också mer som en uppslagsbok. Själv har jag haft stor nytta av den som uppslagsbok. Den ger många konkreta, bra idéer för arbetet med att skriva dig till läsning. Författarna är mycket konkreta och ger tips på hur man kan tänka vid t ex klassrumsmöblering, 100 goda skäl till ASL enligt lgr11, hur man undviker de vanligaste fallgroparna, hur eleverna kan ge respons på varandras texter, pennan vs datorn o.s.v. Korta, kraftiga svar kring alla dessa frågor som boken hinner avhandla gör den lättläst och du kan hoppa i boken och läsa det som för tillfället känns väsentligt. 

Ann-Christine Forsberg är förskollärare, lärare, mediapedagog, handledare och fortbildare inom ASL i Pite Kommun och kommunal språk-, läs- och skrivutvecklare. Erika Lövgren är handledare och fortbildare inom ASL, kommunal språk-, läs-, och skrivutvecklare samt vinnare av Guldäpplet 2009.




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar